Galleria Galleria www.putkilahti.net Galleria Galleria
Etusivu Perustietoja Galleria Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Töyhtöhyyppä

Ehkä helpoiten tunnettu kurmitsa on töyhtöhyyppä. Sen pitkä niskatöyhtö ja mustavalkoinen höyhenpuku on niin omaleimainen yhdistelmä, että läheltä nähtynä ei erehtymisen mahdollisuutta juurikaan ole. Meille varhaisimmat tunnustelijat ilmaantuvat keväällä toiveikkaina heti kun lämpötila kipuaa vähänkin nollan paremmalle puolelle. Takatalvet kuitenkin kuuluvat asiaan Pohjolassa, ja monen aikaisen uskalikon matka on päättynyt nietosten keskelle.

Töyhtöhyyppä on vähän kesykyyhkyä pienempi, tukeva, mustavalkoiselta vaikuttava kahlaaja. Vatsa, posket sekä osa kaulasta ovat valkeat.

Linnun selkä vaikuttaa mustalta, vaikka se tosiasiassa onkin hyvin metallinkiiltoinen, violeteilla, vihreillä ja punertavilla sävyillä höystetty. Koivet ovat keskipitkät, väriltään punaiset, nokka lyhyt ja musta. Naaras on väritykseltä hieman koirasta hailakampi ja koiraasta poiketen sen nokan tyvessä ja kurkussa on vaaleita täpliä. Lentoa seuratessa huomio kiinnittyy leveisiin ja tylppäkärkisiin siipiin, jotka ovat päältä tummat ja alta mustavalkoiset.

Töyhtöhyyppää tavataan koko maassa. Se on runsaslukuinen pesimälintu etelä- ja keskiosissa, mutta pohjoisemmassa harvalukuisempi. Elin- ympäristönä ovat suot ja pellot, varsinkin oraspellot ja niityt, joihin se värityksensä ansiosta mukautuu vaikeasti havaittavaksi. Koneellistuneet kylvötyöt ovat viimeaikoina alkaneet uhata töyhtöhyypän pesintää pelloilla, koska juuri ennen kylvötöitten alkua munitut pesueet tuhoutuvat paikoittain melko perusteellisesti kylvökoneiden murskatessa munat alleen. Jutun pääosassa esiintyvällä parilla Kassinsaaren tien varrella ei kuitenkaan näitä murheita ole. Kiitos siitä Erkki Hakasen tarkkaavaisuudelle ja luontoystävällisyydelle. Lintuja kuvatessani havaitsin kylälehtemme luontopalstan tekemisen tiimityöksi.

Töyhtöhyypän pesä on avoimesti maassa ilman erityisempää suojaa. Se on kuivilla korsilla vuorattu vaatimaton syvennys, johon muninta tapahtuu huhti-, toukokuun vaihteessa. Molemmat sukupuolet hautovat vaihtelevan pituisen ajan. Pesintävaiheessa hyyppä ei paljoakaan kunnioita itseään selvästi kookkaampaa varista, puhumattakaan lokista ja harakasta, vaan hätistää rohkeasti munarosvot pois reviiriltään. Melkoisen lentotaidon omaavana se käy parhaiten ilmassa, jossa se tekee erittäin nopeita syöksyjä ja kaarroksia rauhanhäiritsijän ympärillä.

Töyhtöhyyppä on aikaisin syysmuuttajamme. Lintuja alkaa lähteä takaisin etelään jo toukokuun lopussa. Vilkkaimmillaan muutto kuitenkin ajoittuu heinäkuulle, jolloin hyyppiä näkee kokoontuneina matalille järvenranta-alueille.

Teksti ja kuvat: Lasse Elfvengren

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2004.]

Virranpoika
 
Simolan mansikka- ja villisikatila
 
Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke